Duurzame Blogs

teksten over duurzaamheid

That is the question. Wil jij je kledingkast verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is het kopen van biologisch katoen in plaats van conventioneel katoen een goed startpunt. Biologisch katoen is een geweldig alternatief op milieuvriendelijk en sociaal gebied. In deze blog vertel ik je meer! 

ALLEMAAL AAN DE KATOEN 

Ik gok dat meer dan de helft van de kleding in jouw kast gemaakt is van katoen. En die van je moeder, je buurvrouw en de bakker. En vooruit, die van je werkgever ook. Het is een sterke stof, luchtdoorlatend, neemt vocht op, is makkelijk in onderhoud en duurzaam.  

Duurzaam? Say what?! Katoen slijt niet snel en je kan dus jaren met je katoenen beddengoed doen. Het kan op hoge temperaturen gewassen worden. Nou is wassen op 30 graden heus genoeg, maar mocht je je beddengoed na een nachtje koortszweet wat harder willen wassen, dan kan dat prima met katoen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wol, dat een speciale was routine vereist met een wolwasmiddel. Raise your hand als jij ook wel eens je wolwas hebt omgetoverd tot kabouterformaat… 

Dus al ben je geen held met de wasmachine, dan kun je vast wél met katoen uit de voeten. Fijn stofje dus. En logisch dat we er zoveel van in huis hebben. Je begrijpt dat er bergen katoen nodig zijn om aan de grote vraag te voldoen. En hoewel het een fijn goedje is, als beddengoed, gordijn of jas, is de productie dat bepaald niet.  

WOLF IN KATOENEN SCHAAPSKLEREN 

First things first. Katoen, je weet wel die plant met dat pluizige witte bolletje bovenop. Staat nog schattig in je woonkamer ook. In Nederland is het klimaat niet geschikt om katoen te verbouwen, de plant heeft veel zon nodig en kan niet tegen temperaturen onder nul.  

In de rest van de wereld zijn er katoenplantages tot zover het oog reikt. Wat dacht je van China, India, Oezbekistan, Brazilië, de Verenigde Staten, en ga zo maar door. In Europa is Griekenland producent van katoen. In het overgrote deel van deze landen wordt katoen op de conventionele manier verbouwd. En dat heeft veel nadelen: 

# 1 Hoe schattig het plantje er ook uitziet, ze is enorm dorstig. En zelfs dat is een understatement. Dat is gelijk één van de grootste nadelen van het fijne stofje. Voor de productie van katoen is liters water nodig. Denk badkuipen vol. Of je nu team skinny of team flared bent, er gaat zo 7000 liter water doorheen voor één jeans. Dat is ruim 58 badkuipen vol. Onvoorstelbaar toch…?! 

# 2 Shocking? Wacht maar tot je het volgende hoort. Om te zorgen dat alle katoenplantjes voldoende groeien en de oogst niet verloren gaat door verwoestende ziektes en insecten, worden er massa’s chemicaliën en kunstmest gebruikt. En dat heeft negatieve gevolgen. Zo belanden de giftige stoffen uiteindelijk in de aarde en tast daar de biodiversiteit aan. En door het jarenlange verbouwen van katoen op hetzelfde stukje grond, raakt de aarde uitgeput. Ook bij het wassen en verven van katoen worden chemicaliën gebruikt. En dat dragen wij vervolgens op onze huid. Hm, nee bedankt. 

# 3 En we zijn er nog niet. Wat dacht je van het effect op de arbeiders, die dag in dag uit, jaar in jaar uit met bestrijdingsmiddelen moeten werken, deze inademen en op hun huid krijgen? Stoppen met werken a la de Westerse Wereld is geen optie. Veel families zijn afhankelijk van deze plantages. Ook al krijgen ze vaak niet eerlijk betaald. Ook kinderarbeid op katoenplantages, of verderop in de keten, is geen uitzondering. 

BIOLOGISCH KATOEN IT IS 

Oké, ik heb nu wel duidelijk gemaakt dat de traditionele productie van katoen niet zo deugt. Maar blijf nog even hangen, want vanaf nu wordt het gezelliger. 2021 zou 2021 niet zijn als er niet een milieuvriendelijk alternatief was! Biologisch katoen, tadaaa! 

KEURMERKEN 

Voor al deze keurmerken wil ik je het volgende meegeven: ga bij aankoop van een product van biologisch katoen altijd zelf op onderzoek uit. Niet elk keurmerk kijkt naar de gehele productieketen. Niet elk keurmerk let op sociale omstandigheden. Niet elk keurmerk is onafhankelijk. Om een voorbeeld te geven, van bovenstaand rijtje let het ene keurmerk alleen op het biologisch verbouwen van katoen terwijl de ander alleen let op een eerlijk loon voor de arbeider.  

Er zijn zoveel keurmerken voor biologisch katoen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Europees Ecolabel, Cotton Made in Africa, Better Cotton Initiative, Fair Trade Cotton, Oeko-Tex, Organic 100 Content Standard, GOTS en ga zo maar door.  

GOTS – GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD  

GOTS (Global Organic Textile Standard) daarentegen inspecteert de gehele productieketen van katoen. Van verbouwen, oogsten, vezels verwerken, spinnen, weven, verven, confectioneren (het daadwerkelijk maken van je beddengoed) tot transport. Kies voor het GOTS keurmerk en je zit altijd goed. Heeft jouw beddengoed dit certificaat, dan weet je zeker dat het hele productieproces is voldaan aan strenge biologische én sociale eisen. 

Drie redenen om voor GOTS te kiezen: 

# 1 Er worden natuurlijke middelen gebruikt bij het verbouwen, verven of drukken van katoen. Dus de arbeiders en de aarde komen niet met gifstoffen in aanraking. En er belandt ook geen gifstof op jouw huid, doordat je beddengoed niet is geverfd of gedrukt met schadelijke chemische stoffen.  

# 2 Door jarenlang hetzelfde te verbouwen op hetzelfde stuk grond, kan de grond uitgeput raken. Hierdoor kan de opbrengst achteruitgaan. Bij GOTS katoen, wordt er afgewisseld met andere gewassen. Zo wordt er gezorgd voor sterkere, vruchtbare grond.  

# 3 Bovendien zijn fatsoenlijke arbeidsomstandigheden gegarandeerd. De arbeiders krijgen een eerlijk loon. Hun veiligheid wordt gewaarborgd en kinderarbeid is uitgesloten.  

Bedrijven krijgen pas een GOTS keurmerk als ze aan deze eisen – en meer! – hebben voldaan. Daarbij wordt elk bedrijf met een GOTS certificaat ieder jaar opnieuw gecontroleerd door een onafhankelijk bedrijf. Kijk, dat willen we horen! 

Klinkt als een sprookje, maar één onderdeel blijft ingewikkeld. Het waterverbruik. Over de hoeveelheid water die bij biologisch katoen verloren gaat, zijn de meningen verdeeld. Hoe dan ook, feit blijft, dat ook een katoenplant die biologisch geteeld wordt, veel water nodig heeft.  

POWER TO THE PEOPLE 

Gelukkig wegen de vele voordelen van GOTS biologisch katoen op tegen de nadelen. Het certificaat wordt steeds bekender. Steeds meer bedrijven willen zich ermee identificeren. Het aantal GOTS gecertificeerde bedrijven steeg in 2020 met 34% ten opzichte van 2019. En vergeet niet, er ligt veel macht bij jou als consument. Als jij, je moeder, je buurvrouw en de bakker alleen nog GOTS katoen kopen, dan stijgt de vraag. En ware economische helden die we zijn weten wij dat als de vraag stijgt, het aanbod mee moet stijgen. Dus dan zullen bedrijven zich verplicht voelen (en terecht!) om zich ook te laten certificeren.  

EN TWEEDEHANDS DAN…? 

Is tweedehands kopen dan niet beter dan GOTS biologisch katoen? Sinds de rise van fast fashion is er al zoveel kleding op de wereld, waarom überhaupt nog nieuw kopen? Goede vraag, gecompliceerd antwoord. Tweedehands is sowieso altijd een goede keuze. Het item dat je koopt krijgt een nieuw leven, en de vervuilende productie ligt al achter je. Geen nieuwe negatieve impact op de aarde dus. 

Maar het is een illusie om te denken dat iedereen altijd alles tweedehands kan aanschaffen.  De vraag naar katoen is hiervoor simpelweg te groot. Bovendien maken we het de families die afhankelijk zijn van de katoenteelt dan erg moeilijk. Want door biologisch GOTS katoen te kopen garandeer je goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk inkomen. Wanneer er geen vraag naar katoen meer is, dan valt dat allemaal weg.   

GERECYCLED KATOEN 

Dat gezegd hebbende, er zijn fantastische initiatieven die aan de weg timmeren met circulair katoen. Zoals MUD Jeans, een Nederlands bedrijf waar jeans worden gemaakt van gerecycled katoen. Je weet wel, die jeans waar badkuipen vol water voor nodig zijn. Je kunt er ook je jeans inleveren, zodat zij het katoen gebruiken voor een nieuwe jeans. Je kunt er met een gerust hart een jeans kopen (of leasen!) zonder waterschaamte. 

Wil jij je steentje bijdragen? Koop dan eens GOTS biologisch katoen, tweedehands en gerecycled. Je maakt de wereld er een beetje mooier mee.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.